Pırlanta Montürleri Neden Önemlidir?
Pırlanta dendiğinde akla ilk olarak karat ve parlaklık gelse de aslında pırlanta montürleri, pırlantanın sertifikası ve taş özellikleri kadar önem arz ediyor. Peki, pırlantanın montürü ne ifade ediyor? Gelin pırlanta montürlerini yakından tanıyalım.
Kullanıcıların tek taş pırlanta seçerken incelemesi önerilen montür, pırlanta taşını tutan dış çerçeveyi tarif ediyor. Taşın yerleştirilme biçimini belirleyen montürler, doğru seçilmediği takdirde pırlantanın ihtişamlı parlaklığından eser kalmıyor, takının kalitesi azalıyor. Taşın boyutlarına göre büyük veya küçük seçilen montürler pırlantanın daha büyük veya daha küçük görünmesine neden olarak taşın özelliklerini gölgeliyor. Pırlanta karatı kadar önem gösterilmesi gereken montürün genel hatlarıyla iki çeşidi bulunuyor.
Pırlanta Montür Çeşitleri
İnce ve kalın tırnaklı olarak kategorize edilebilen montürler, incecik tasarımları ile taşı ön plana çıkarıyor. Dört veya altı tırnaklı olarak tasarlanan ince montürler büyük taşlarda kullanılıyor. Taşın görkemini tam anlamıyla ortaya çıkaran, tırnaklarla perdelemeyen ince montürler 0.50 karat ve üzerindeki taşlar için gönül rahatlığı ile seçilebiliyor. Kalın tırnaklar ise küçük taşların bile kalın tırnaklarla daha büyük görünmesine ve görkem kazanmasına yardımcı oluyor. 0.50 karat ve daha küçük taşlar için kalın montürler tercih ediliyor. Tırnaklı montürler popülerliğini korurken sıkıştırma adı verilen, mıhlama da denilen özel yöntemle taşı tutan montürler de yüzüklerde yer alıyor. Tırnaksız montürlerde pırlantanın renksiz özelliği nedeniyle taşa uyum sağlayan beyaz altın tercih edilirken, kullanıcı zevkine göre sarı ve yeşil altın da kullanılabiliyor.
Pırlanta Mıhlama Teknikleri
Montürlerde asıl fark yaratan ise taşın yerleştirilmesi anlamına gelen mıhlama işlemi oluyor. Montüre göre mıhlama tarzı değişirken yüzüklerde sıklıkla prong mıhlama tercih ediliyor. Tırnakların arasına yerleştirilen pırlantalar, parmakta zarif görünüm sergiliyor. Prong işlemi sırasında kullanılacak montür tamamen kullanıcının zevkine göre değişiyor. Düz veya burgulu modeller, ince veya kalın tırnaklar yüzüklerde alternatif oluşturulmasına yardımcı oluyor. Channel mıhlama adı verilen taş sıkıştırma yöntemi ise genellikle tamtur ve beştaş yüzüklerde tercih ediliyor. Yüzük kanalının iki kıyısı arasına özenle yerleştirilen taşlar, montürün içine gömülüyor. Taşlar yan yana dizilerek kanalı tamamlıyor. Tırnaksız montürlerde germe mıhlama adı verilen bir diğer taş sıkıştırma yöntemi de kullanılabiliyor. Tırnak görünümü istemeyenlerin seçimi olan germede, montürün iki kanadı arasında duran taş adeta asılı görünümü sergiliyor. Kibarlığı ile fark yaratan germe mıhlama için seçilen montürlerde taşa yaklaşan alan zarifçe inceliyor, bükülerek estetik kazanabiliyor. Bezel mıhlamada ise tek taş, montür içinde açılan yuvaya yerleştiriliyor ve gömülü görünüm elde ediyor. Montür taşın dört yanını tamamen sararak sadece üstten taşın görünmesini sağlıyor. Küçük taşlar için tercih edilen bu mıhlama şekli, küpelerde özellikle tercih ediliyor. Son olarak montürleri süsleyen pave mıhlama tarzında büyük bir tek taş ve küçük pırlantalar kullanılıyor. Montürü kapatan küçük taşların yanında yükselen tek taş, montür kısımda madenin görünmemesini sağlıyor.
Her Zevk ve Stile Uygun Pırlantalar Altınbaş’ta
Pırlanta seçimi yaparken montürü ve mıhlama şeklini de dikkate almanız, en iyi ve zevkinize en uygun alternatifi bulmanıza yardımcı oluyor. Birbirinden şık montürler, özenli mıhlamalarla yüzükleri, kolye ve küpeleri süslüyor. Siz de Altınbaş tek taşlardan dilediğiniz ürünü seçerek stilinizi ışıltıyla süsleyebilir, doğru montürleri taşlarla buluşturarak en görkemli takılarla tarzınızı tamamlayabilirsiniz.