Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar

Atatürk’ün dost sohbetlerinde, günler süren tren yolculuklarında, dönemin aydınları, siyasetçileri ve bilim adamlarıyla memleket meselelerini tartıştığı Çankaya sofralarında dinlediği şarkılar ve türküleri merak ediyor musunuz? Cumhuriyetimizin 100. yılında Atatürk’ün sevdiği şarkıları T.C. Kültür ve Tuzim Bakanlığı arşivinden sizin için derledik…

Atatürk’ün insan topluluklarını toplum yapan etmenlerin başında gelen kültür ve sanata olan ilgisi ve sanatla ilişkisi bilinen bir gerçektir. Onun gerçekçi kişiliğiyle; sanatla, şiirle, musikiyle beslenen duygusal yönü birbirine karışmadan birbirinden güç alıyor ve onu ayrıcalıklı yapıyor.

Atatürk, Türk milletine evrensel müziğin çok sesli ezgilerini tanıtmayı, sevdirmeyi amaçlarken Türk musikisinin gücünü ve etkisini görmezden de gelmiyor, şarkılar ve türküler onun günlük yaşamının bir parçası haline geliyor.

Bestecilerden güftecilere, yorumculara kadar kimler yok ki bu nağmelerin içinde: Münir Nurettin Selçuk, Saadettin Kaynak, Hamiyet, Mustafa Nafiz, Afitap, Yesarî Asım Arsoy, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Selahattin Pınar ve daha pek çokları.

Tren yolculukları sırasında dinlediği Necip Celal Andel’in Seyyan (Oskay) tarafından seslendirilen “Yıllar” tangosu da var içlerinde; hüzzam, karciğar şarkılar, kantolar, gazeller de…

Seçilen nağmeler arasında Atatürk’ün başka türlü sevdiği Rumeli türküleri de var; kendisinin de fısıltıyla eşlik ettiği, gözleri dolarak dinlediği türküler… Falih Rıfkı Atay, Çankaya adlı kitabında, Atatürk’ün hislerini “Rumeli türküleri söylerken derin ve onulmaz bir gurbet ve sıla acısı gözlerinde yaşarırdı” sözleriyle anlatır.

Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar

Yanık Ömer

Kırmızı Gülün Âli Var 

Sobalarında Guru da Meşe Yanıyor Efem 

Çökertmeden Çıktımda Halilim 

Mehrali Bey Ağıtı 

Ata Barı 

Mızıka Çalındı Düğünmü Sandın 

Köroğlu Solağı 

Dağlar Dağlar Alişimin Kaşları Kare 

Sarı Zeybek 

Havada Bulut Yok

Kışlalar Doldu Bugün

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa

Bayati Taksim 

Merhaba

Bayati S. Se 

Viola – Kanun 

Atanın Sevgi Nefesi 

Mustafa Kemal 

Ritim Sol 

Merhaba 

Sarayburnu 1934 

Ud Taksim 

Keman Solo

Bültenimize Abone Olun!

En güncel konuları kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir