Denizin ve Tarihin Derinlerinden Gelen Güzellik: İnci
İnsanoğlu pek çok farklı maddeye değer yüklemiştir ancak bunların pek azı inci kadar değerlidir. Bir şeyin maddi değeri, onun doğada ne kadar çok bulunduğu ile ilgilidir. İnci, çok nadir bulunması ve görsel olarak son derece zarif olması nedeniyle tarihten günümüze insanların gözde ziynet eşyaları arasında yer almıştır ve maddi değer kazanmıştır. İnciyi az bulunur kılan şey ise onun oluşum sürecidir.
İnci Nasıl Oluşur?
İnci, denizlerde yaşayan yumuşakçalar sınıfına ait canlıların vücudu içerisinde oluşur. İnsan için zarif bir takı unsuru olan bu taşlar, yumuşakçaların bağışıklık mekanizmalarının ürünü olarak ortaya çıkar. Bir yumuşakçalar; kendi vücuduna giren yabancı maddeleri, deniz kumlarını, mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek için onların etrafını kendi kabuğuyla aynı madde olan kalsiyum karbonatla sarar. İnci dediğimiz şey de tam olarak bu kalsiyum karbonat tabakasıdır.
Kalsiyum karbonat tabakası mutlaka kusursuz yuvarlakta ve parlak bir görünüme sahip olmak zorunda değildir. Çıkarılan pek çok inci, gerek boyutları gerekse şekli itibariyle değerli bulunmaz. Bu etmenlerin yanı sıra, yumuşakçaların, oluşan inciyi bir süre sonra vücudundan atması da inciyi zor bulunur bir taş kılar. Kısacası zor bulunur olması ve bulunanların pek çoğunun ticari değere sahip olmaması inciyi çok pahalı bir mücevherat haline getirir.
İnci Çeşitleri Nelerdir?
İnciler, doğal ve kültür incileri olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal inciler, deniz kabukluları tarafından doğal yollarla oluşturulurlar. Yapay inciler ise çiftliklerde yine deniz kabukluları kullanılarak üretilir. Bu yöntemde, yumuşakçaların vücutlarına onların savunma mekanizmalarını harekete geçirecek kum, sedef gibi yabancı maddeler bırakılır. Bu yabancı maddenin etrafı birkaç yıl içerisinde kalsiyum karbonat tabakasıyla örtülür ve ideal büyüklüğe erişen inci, canlının vücudundan alınır. Bu yolla üretilen inciler, doğal incilere kıyasla biraz daha mat olurlar ancak fiyatları çok daha uygundur.
Gerek doğal, gerekse kültür incilerinin büyük bir kısmı beyaz renktedir ancak beyaz dışında siyah ve pembe renkli inciler de bulunur. İncinin rengi, kalsiyum karbonatla birlikte incinin yapısına katılan diğer elementler tarafından belirlenir. Bu elementler, incinin alındığı yumuşakçaların yaşadığı derinliğe ve bölgeye göre değişkenlik gösterir. En az bulunan tür olduğu için siyah renkli incilerin değeri diğerlerine göre daha yüksektir.
Binlerce yıldır insanların gözde ziynet eşyası olan incinin en zarif hali, Altınbaş’ın geniş inci koleksiyonlarında sizleri bekliyor.