Ödem ve Şişkinlik İçin Uzman Önerileri
Vücudumuzda, sıvıların doku araları ve cilt altına geçmesiyle oluşan ödem günlük hayatımızı oldukça olumsuz etkileyebilir. Kimi zaman kilo almamış bile olsak giyeceğimiz kıyafetleri dahi etkileyebilir. Özellikle yaz dönemlerinde beslenmemize daha az dikkat ettiğimiz zamanlarda daha sık yaşadığımız bu sorunla ilgili uzmanlar neler söylüyor, hangi besinleri tüketmemizi tavsiye ediyor? Ödem ve şişkinlikten kurtulmak için en pratik önerileri sizin için derledik.
Çoğunlukla ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülen ödem, vücutta ağırlığa ve şişliklerle yol açıyor. Regl, menopoz, fazla kilo, yetersiz su içmek, fazla karbonhidrat tüketimi, yüksek miktarda tuz içeren diyetler ve aşırı egzersiz ödemin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Zaman zaman ciddi hastalıkların belirtisi de olabiliyor. Böbrek ve kalp yetersizliği, karaciğer sirozu, beslenme bozukluğu, tiroit bezi hastalıkları gibi hastalıklarda sinyal verebiliyor. Özellikle aşırı tuz ve şeker tüketimi, ödem oluşmasına katkı sağlıyor. Tuz ve şeker tüketiminden kaçınırken, şişliğin atılmasına yardımcı olan besinleri tüketmek uygulanacak ilk adım olarak düşünülebilir. Geçmeyen ve uzun süren durumlarda ise bir uzmana başvurmakta fayda var. Gelin ödem ve şişkinliğe iyi gelen yiyeceklere ve yapılabileceklere birlikte bakalım.
Kalsiyum ve potasyum desteği
Süt, yoğurt ve kefir, içerdikleri zengin kalsiyum sayesinde vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödemin oluşmasını önlüyor. Her gün ortalama 2-3 porsiyon (2-3 su bardağı kadar) süt ve süt ürünü tüketmek hem sağlıklı beslenme hem de şişkinlik oluşumunu önlemede çok yardımcı olacaktır.
Potasyumdan zengin besinler, vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardım ederek ödeme karşı etkili oluyor. Potasyumdan oldukça zengin olan kayısıyı günde ortalama 3-4 adet tüketmek vücuttaki şişkinliğin atılmasını kolaylaştırıyor.
Yeşilin gücü
Maydanoz özellikle çiğ tüketildiğinde besin değerleri açısından en zengin sebzelerden biri. Yapısında bulanan lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili oluyor. Tam da bu nedenle fazla tüketmemek gerekiyor. Zira maydanoz fazla tüketildiğinde vücuttan fazla suyun atılmasına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor.
İçeriğinde beta karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar bulunduran salatalığın yaklaşık yüzde 96’sı sudan oluşuyor. Özellikle sıcak havalarda ara öğünlerde tüketmenin faydalı olacağı salatalık, bu içerikleri sayesinde vücudun kaybettiği suyun yerine konmasında ve şişkinliğin atılmasında önemli rol oynuyor. Salatalığı, içilen suya doğramak ve bekletmek, antioksidan kapasitesi yüksek bir su tüketilmesini, dolayısıyla ödem tulumunun engellenmesini de sağlıyor.
Çay ve yulaftan gelen şifa
Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa; biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerden hazırlanan ödem attırıcı çaylar, şişkinliğin atılmasında faydalı olabiliyor. Biberiyenin içeriğinde bulunan tanen, organik asitler, glikozit ve uçucu yağlar kan dolaşımını hızlandırıyor.
Yulaf ise yapısında bulunan beta glukan sayesinde bağırsak hareketlerinin artmasına, dolaşımın ve sindirimin hızlanmasına, dolayısıyla vücuttan şişkinliğin atılmasına yardım ediyor. Sütle pişirerek, yoğurda katarak ya da evde hazırlayacağınız sağlıklı ve şekersiz kurabiye veya keklerle yulaf tüketmek ödem ve şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olabilir.