Uyku Kalitesini Artırmaya Yönelik Öneriler

University of California, Berkeley’de sinir bilimi ve psikoloji bölümü öğretim üyesi olan Matthew Walker, salgın hastalıklarla ilgili yapılan bir dizi çalışmaya katılan milyonlarca insanından alınan verileri inceledi ve uyku ile sağlıklı yaşam arasındaki ilişkiye dair bulgularını bir kitapta yayımladı. İşte kitapta yer alan bilgilere göre sağlıklı bir uykunun önemi ve uyku kalitesini artırmaya yönelik öneriler…

Yapılan bilimsel çalışmalar, uykusuzluğun beynimiz ve vücudumuz üzerinde çok ciddi etkiler yaptığını ortaya koyuyor. Özellikle de salgın hastalıklarla mücadele ettiğimiz son iki senede bağışıklığın güçlenmesi için uyku kritik önem taşıyor. Alzheimer, kanser, kalp krizi, obezite, şeker, depresyon ve hatta intihar gibi ölümlere neden olan durumların da neredeyse tamamının uykusuzlukla önemli bağlantısı var. Peki uyku kalitesini artırmak mümkün mü ve bunun için neler yapılabilir?

Uyku Saatlerinizi Düzenleyin

İyi bir uyku düzenini oturtmanın ilk adımı sağlıklı bir rutin oluşturmak. Yani her gün aynı saatte yatın ve aynı saatte kalkın.

Karanlıkta Uyumaya Çalışın

Vücudun biyoritminin düzenlenmesinde büyük önem taşıyan melatonin hormonunun salgılanması için karanlık bir ortamın sağlanması gerekiyor. Yatmadan bir saat önce bulunduğunuz odayı loşlaştırın ve teknolojik cihazları uyku öncesi kullanma alışkanlığından uzaklaşın.

Serin Bir Ortam Yaratın

Oda ısısı da uyku kalitesi için önemli kriterlerden. 18 derecelik bir oda sıcaklığı kaliteli uyku için en iyisi…

Uyku Tutmuyorsa Yataktan Kalkın

Uykuya dalmak için geçirdiğiniz süre 20 dakikayı geçtiğinde, yataktan çıkın ve uykunuz gelene kadar başka bir odaya geçin. Kitap okumak, televizyon izlemek, bir şeylerle oyalanmak için yatak odanızda olmayın.

Kafein Alımını Erken Saatlerde Bitirin

Kafein ve tein gibi uyarıcı maddeler uyku üzerinde negatif etki yaratır. Bu nedenle çay ve kahvenizi günün erken saatlerinde tüketin ve akşam üzeri itibariyle bu içeceklerden uzak durmaya çalışın.

Bültenimize Abone Olun!

En güncel konuları kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir