Yeni Başlayanlara Meditasyon Hazırlık Rehberi

Antik çağlardan bu yana pek çok kültürde zihin açma tekniği olarak karşımıza çıkan meditasyon, özellikle de yaşam kaygılarının ve stresinin arttığı son zamanlarda daha da popüler hale geldi. Kişinin olumsuz düşüncelerden arınmasını, bilincini ve farkındalık düzeyini artırmasını sağlayan meditasyonun faydaları saymakla bitmiyor. Peki, meditasyon nedir? Mediyasyon nasıl yapılır? Meditasyon müziği, transandantal meditasyon ve meditasyon ile ilgili tüm detaylar bu yazıda!

Meditasyon Nedir?

Geçmişi yüzyıllarca önceye dayanan meditasyon, Hint kültürü için oldukça önemlidir. Zihindeki olumsuz düşüncelerden arınmak ve ruhu özüne döndürmek için yapılan meditasyon, nefes tekniklerine dayanır. Manevi bir arınma yöntemi olan meditasyon, hem zihne hem ruha hem de bedene olumlu etkiler eder. Meditasyon, Hinduizm, Budizm, Bahai inancı, Hıristiyan meditasyonu, İslam meditasyonu, Jainizm, Yahudilik, Sihizm, Taoizm gibi kültürlerde farklı şekillerde uygulanır.. Çin’de Taoizm, Chi Kung, Wuji Gigong, Japonya’da ise Zen olarak adlandırılır. Teknik ve uygulamalar değişse de meditasyonun amacı bireyin içsel huzura ulaşmasını sağlamaktır.

Meditasyona Başlamadan Önce

Meditasyonun amacı stresten, olumsuz düşüncelerden arınmak ve farkındalığı artırmaktır. Bunu yapmak için de odaklanmak çok önemlidir. Meditasyon yapmadan önce kendinize sessiz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir alan bulun. Üzerinizde rahat kıyafetler olsun ve başlamadan önce rahatlatıcı bir müzik dinleyin. Tütsü yakarak rahatlamak da bir başka yöntemdir. Güne başlarken ya da uyumadan önce meditasyon yapmak verimli olacaktır. Meditasyona yeni başlıyorsanız 10 dakikalık meditasyon çalışmaları yeterli olacaktır. Tekniğe alıştıktan sonra süreleri uzatmaya başlayabilirsiniz.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Omurganızın rahat ve dik olduğu bir pozisyon meditasyon için önemlidir. Bir koltukta ya da yerde düz şekilde ya da bağdaş kurarak oturun. Düzenli nefes almaya ve odaklanmaya özen gösterin. Gözünüz açıksa tek bir noktaya odaklanın ya da kapalı tutarak odaklanmayı deneyin. Meditasyona yeni başlıyorsanız yönlendirmeli video ya da ses kayıtlarından yararlanabilirsiniz. Konsantrasyonunuzu nefes alışverişinize odaklanmayı ve kendinizi mutlu hissettiğiniz bir ana odaklanmayı tercih edebilirsiniz. Aklınıza olumsuz şeyler getirmemeye, anda ve olumlu düşüncelerde kalmaya özen göstermelisiniz.

Bültenimize Abone Olun!

En güncel konuları kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir