Renkli ve Değerli: Topaz, Ametist, Sitrin, Kuvars
Yarı değerli taşlar, kişinin üzerinde taşıması ile ona bir takım fiziksel ve ruhsal şifa kaynağı olurlar. Bu sebeple tercih edilmelerine rağmen estetik olarak kullanımı da yaygındır. Değerli taşlar ile tasarlanan takılarda canlı bir görünüm ve renkli bir stil oluşturulmak istendiğinde, yarı değerli taşlardan yararlanılır. Birçok kolye, yüzük ve küpenin tasarımında kullanılan yarı değerli taşlar, değerli taşlar ile birleştirilerek ferah çiçek formlarının, altın ile birleştirilerek de etnik formların oluşturulmasını sağlar.
Şifa Kaynağı Yarı Değerli Taşlar
Yarı değerli taşlar, hem fiziksel hem de ruhsal kaynaklı birçok problemde rahatlatıcı etki yaratabilir. Doğadan gelen canlı renkler, günlük yaşamda da rahatlıkla taşları kullanabilmeyi kolaylaştırdığı için iki taraflı fayda sağlar. Kıyafetleri tamamlayan bir aksesuar olabildiği gibi sağlık problemlerini düzenlemede de rol oynar. Uygun tasarımlar ile birleştirildiğinde, takının mükemmel görünmesine katkıda bulunur. Rengarenk ve hoş görünümleri ile dikkat çeken yarı değerli taşlardan bazılarının özelliklerine ve hangi rahatsızlıklara iyi geldiklerine birlikte bakalım.
Kuvars
Asıl ismi “kuvars kristali”dir. İçi berrak olan kuvarsa erkek, içi beyaz dumanlı olana ise kadın kuvarsdenir. İlk çağlardan beri sihir ve tedavi alanlarında kullanılır. Beyin fonksiyonlarını uyarır. Negatif enerjiyi dağıtır ve pozitif enerjiyi toplar. Cep telefonu ve bilgisayarlardan yayılan radyasyonu toplar. Baş, beyin, göz ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını hafiflettiği söylenir. Sitrin ile birlikte kullanıldığı şık kolye modelleri göz alır.
Ametist
Ametist’in liladan koyu mora kadar değişik tonları vardır. Mor rengi demir madeninden alır ve Silisyum Dioksit bileşimidir. Yüzüklerde kullanıldığında asil bir görünüm sergiler. Mitolojide “sarhoş etmeyen” anlamına gelir ve canlandırıcı etkiye sahip olması ile dikkat çeker. Radyasyondan korur. Negatif enerjinin vücuttan atılmasını sağlar, pozitif enerji verir. Göz ve kalp rahatsızlıklarına hafiflettiği ileri sürülür.
Sitrin
Sitrin, rengi açık sarıdan kahverengine doğru giden birçok tanlara sahiptir. Masaj yağlarını etkinleştirmek için kullanılır. Renginden dolayı limon anlamına gelen, Yunanca “citron” kelimesinden türetilmiştir. Camsı parlaklıkta ve yarı saydam bir görünüme sahiptir. Ametist gibi negatif enerjiyi uzaklaştıran etkiye sahip olması ile istenmeyen enerjileri dağıtmak, depresif duygulardan kurtulabilmek için kullanılabilir. Sindirim sistemi, böbrek, ciğerler ve kalp için etkili olduğu söylenir.
Topaz
Eski çağlarda topazın bilinmeyen güçlerin yarattığı tehlikelere karşı koruyucu bir kalkan olduğuna inanılırdı. Şeffaf olan taşın yiyecek ve içeceklerin sağlıklı ya da sağlıksız olduğuna yönelik renk değiştirdiği de söylenir. Topaz nadir bulunan bir taştır ve özellikle takı tasarımlarında kullanılır. Renkli topaz ve pırlantanın eşsiz uyumundan oluşan küpeler, yüzükler iletişim kurmayı kolaylaştırabilir. Troit bezinin düzenli çalışmasına yardım ettiği de söylenir.