Zamansız Değer Pırlanta Hakkında Merak Edilenler
Evlilik teklifi denilince akla hemen tektaş pırlanta gelir. Peki pırlantanın aslında elmasın bir kesim biçimi olduğunu biliyor muydunuz? Yani pırlanta taşın adı değil, kesim biçimidir. Şimdi sizi pırlanta hakkındaki enteresan bilgilerden hazırladığımız yazımızla baş başa bırakıyoruz.
- Pırlanta aslında elmas madeninin gül biçiminde kesilmiş haline verilen isimdir. Yani taşın adı elmas iken kesim sonrası aldığı hale pırlanta denir.
- Pırlantanın değeri, sahip olduğu C’lere göre belirlenir. Kesim (Cut), Karat (Carat), Renk (Color) ve Berraklık (Clarity) olmak üzere 4C faktörüne bakılarak, pırlanta hakkında değer bilgisi elde edilir.
- 4C kategorizasyonu 1934 yılında De Beers tarafından pırlantaları sınıflandırmak ve değerlendirmek amacıyla geliştirilmiştir.
- Pırlantanın rengi, karatı ve berraklığı tamamen doğal yollardan oluşur. Kesim ise insan eliyle belirlenebilen tek özelliğidir.
- Eski zamanlarda Yunanlılar, pırlantaların Tanrı’nın gözyaşları olduğuna, Romalılar ise gökyüzünden düşen yıldız parçaları olduğuna inanırdı.
- Hintliler için pırlanta; hastalık, hırsızlık ve diğer kötülükleri uzaklaştıracak bir tılsım anlamına geliyordu.
- Pırlanta söz konusu olduğunda büyüklüğü çok önemlidir. 2 karatlık bir pırlanta, iki adet 1 karatlık pırlantadan daha değerlidir.
- Elmas kelimesinin İngilizce’de karşılığı olan “diamond” sözcüğü, Yunanca’da “fethedilemez” anlamına gelen “adamas” sözcüğünden gelir.
- Tarih boyunca bir savaşta pırlanta takıldığında, pırlantanın onu takan savaşçıyı koruduğuna inanılmıştır.
- 4. parmağımıza yüzük parmağı denmesi ve yüzüğün bu parmağa takılması geleneği ise Mısırlılar’a dayanır. Mısırlılar pırlanta yüzükleri 4. parmağa takma geleneğini başlatmıştır. Çünkü 4. parmaktan geçen damarın kalbe ulaştığına inanırlar ve buna “vena amoris” yani “aşk damarı” derlerdi.
- Elmasın ölçü birimi olan karat, aslına bakılırsa bir tohumdur. Doğada ağırlığı değişmeyen bir tohum olan Keçiboynuzu çekirdeği, M.Ö. 500’lü yıllarda Ortadoğu’da mücevher işi ile uğraşan uzmanlar tarafından ölçü birimi olarak kullanılmaya başlanmıştır. İngilizce’de carob, Arapça’da kırrat ve Yunanca’da keration adını alan karat, buradan gelmektedir.
- Evlilik teklifi ederken pırlanta yüzük verme geleneği 15. yüzyıla dayanır. Avusturya Arşidük’ü Maximilian, nişanlanırken Burgonya düşesi Mary’ye pırlanta bir yüzük hediye etmiştir.
- Pırlanta sadece başka bir pırlanta tarafından kesilebilir ve pırlanta bakımı yaparken yalnızca pırlanta tozu kullanılır. Bu sebeple pırlanta bakımı işinin ehli pırlanta ustaları tarafından yapılmalıdır.
- ABD pırlanta tüketimi konusunda 1 numaradadır.
- Pırlanta ısıyı iletir ve kaynama noktasının üzerine çıkarsa patlayabilir. Tabii bu işlem ancak profesyonel bir ortamda gerçekleştirilebilir.
- Mükemmel kesilmiş pırlantaya “ideal kesim” adı verilir. Elmasın kesiminin tamamen simetrik olması halinde ideal kesim pırlanta ortaya çıkar.
- Kesim ve cilalama aşamaları esnasında mükemmel pırlanta elde edilmek adına elmasın orijinal ağırlığının yarısından fazlası tıraşlanır.
- Yeşil pırlanta yeraltında radyasyona maruz kalan elmaslardan elde edilir. Dünya üzerinde en nadir bulunan elmas ise kırmızı renklidir.
- Pırlanta hakkında mutlaka bilmeniz gereken bir diğer nokta ise nasıl oluştuklarıdır. Elmas madeni volkanik patlamalar ile yeryüzüne çıkar. Bugün parmağınızda taktığınız pırlanta yüzük, milyarlarca yıl önce yeryüzünün derinliklerinde oluşmuştur. Taşıdığınız pırlanta yüzük ve mücevherler dinozorlardan bile yaşlıdır.
- Dünya üzerinde var olan en genç elmas 900 milyon yaşındayken en yaşlı elmas 3.2 milyar yaşındadır.
- Pırlantanın hammaddesi elmas her ne kadar nadir bulunuyor olsa da aslına bakılırsa yeryüzünde en fazla bulunan elementlerden birinden meydana gelmektedir: Karbon. Karbonun muazzam basınç altında kalmasıyla elmas oluşur. Bu basıncı tarif etmek gerekirse parmak ucunuzda Eyfel Kulesi’ni tuttuğunuzu düşünebilirsiniz.
- İşlenen ve mücevher haline getirilen pırlantaların yalnızca %5’i kadarlık bir kısmı 1 karattan büyüktür.
- En yaygın pırlanta şekli yuvarlak olsa da kalp, kare, prenses, at nalı gibi şekillerde kesilmiş pırlanta bulmak da mümkündür.
- Tek bir elması bulmak için neredeyse bir evi dolduracak büyüklüklükte toprağın elenmesi gerekmektedir.
- Dünyanın en büyük pırlantası 545 karat büyüklüğe sahip olan “Golden Jubilee Diamond” isimli pırlantadır. Dünyanın en değerli pırlantası ise “Cullinan I”dir. Cullinan I, 530 karat olsa da D rengindedir.