Doğadan Gelen Sağlık Kış Çayları

Kışa adım adım yaklaşırken bağışıklığımızı korumak için doğal çözümlere, bitkilerin şifalı dünyasına yöneliyoruz. Şimdi bizimle birlikte şifalı kış çayları ile içinizi ısıtmaya ne dersiniz? Doğadan gelen kış çaylarının faydaları neler? Kış çayında hangi bitkiler var? Kış çaylarında dair merak ettikleriniz bu yazıda…

Önerilerimize başlamadan önce şunu belirtmek isteriz ki burada yazılmış hiçbir şey, bir reçete niteliği taşımıyor. Eğer böbrek yetmezliği, diyabet, kalp hastalığı, tansiyon vb. önemli bir kronik rahatsızlığınız varsa, bu çayları içmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Şunu da aklınızdan çıkarmayın: Her bitkinin faydası olduğu gibi, fazla kullanımının neden olduğu zararları da var. Her şeyi kararında ve dengeli kullanmak gerekiyor.

Ekinezya

Enfeksiyonları önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için yüzyıllardır geleneksel bir tedavi yöntemi olarak kullanılan ekinezya çayı, özellikle soğuk algınlığına çok iyi geliyor. Kuzey Amerika’da yetişen ve halk arasında “kirpi otu” olarak da bilinen ekinezyanın mide, boğaz ve baş ağrısını azaltıcı bir etkisi var.

Meyan Kökü

Ana vatanı Rusya ve Çin olan meyan bitkisinin kökleri, özellikle mide rahatsızlıkları için demlenerek kullanılıyor. Tatlımsı bir tadı bulunan çay, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi öksürük, grip ve boğaz ağrılarına da iyi geliyor. Fazla kullanımı sağlık sorunlarına neden olabileceği için dikkatli kullanmakta fayda var.

Mate

Latin Amerika denilince akla gelen ilk çay mate, içerdiği C vitamini ile güçlü bir antioksidan. Bir araştırmaya göre Arjantin’deki evlerin yüzde 2’sinde kullanılan bu çay, enerji vermesi ve uyanık tutması sebebiyle genelde günün erken saatlerinde tercih ediliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve sinüsleri açtığı bilinen mate çayı, kış mevsimi için uygun bir içecek. Kafein içerdiği için fazla miktarda kullanılması hâlinde anksiyete, stres bozukluğu ve uyku problemlerine neden olabilen mate çayını günde üç fincandan fazla tüketmemelisiniz.

Zencefil

Zencefil çayı, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek kışın olumsuz etkilerine karşı savaş açıyor. Terletme etkisi sayesinde ateşi düşürmesi, soğuk algınlığı ve grip belirtilerini azaltması, zencefil çayının faydalarından yalnızca birkaçı. Ekşimsi- baharatlı tadı ile genzinizi biraz yakabilir. Antibakteriyel etkisi sebebiyle, bu yanmanın üst solunum yollarınız için iyi bir haber olduğunu söyleyebiliriz. C vitamini zengini zencefil çayınıza limon ve bal ilave ederek kendinizi kışın olumsuz etkilerine karşı daha korunaklı bir hâle getirebilirsiniz.

Nane

Soğuk algınlığı ve kırgınlık hissi için limon dilimiyle demlenerek tüketilen nane, kış aylarında en sık tercih edilen bitki çaylarından biri. Boğaz ağrısı ve öksürüğü yatıştırıcı etkisi bulunan nane, sindirimi de kolaylaştırıcı özelliğe sahip. İçerdiği demir ile alyuvar yapımı ve oksijenin kanda taşınmasına; içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesindeyse kemik ve kasların güçlenmesine yardımcı oluyor. Yani, naneli çayların halk arasında bu kadar çok tercih edilmesi hiç de tesadüf değil!

Papatya

Vitamin açısından zengin ve tam bir antioksidan kaynağı papatya çayı, bağışıklık sisteminizi koruyup güçlendirecek antibakteriyel özelliklere sahip. Bu açıdan soğuk algınlığı, grip ve vücuttaki bakterilerle savaşma konusunda tabiat ananın bizlere bir lütfu. Eğer uyku problemi yaşıyorsanız, yatmadan önce içeceğiniz bir fincan papatya çayı ile kendinizi rahat bir uykunun kollarına bırakabilirsiniz.

Kerkede

“Hatmi çiçeği” olarak da bilinen kerkede bitkisinden yapılan çay, zengin C vitamini içeriği ile grip ve soğuk algınlığından korunmak için etkin bir bitkisel çözüm. Mısır’dan Kamboçya’ya, Çin’den Meksika’ya dünyanın dört bir yanında sağlık kaynağı olarak görülen kerkede, kuşburnuna benzer ama biraz daha ekşimsi bir lezzete sahip.

Bültenimize Abone Olun!

En güncel konuları kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir