Yaz Sıcaklarından Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığı şu günlerde, tatilde ya da şehirde dışarıda olmak zorunda olabiliriz. Bu gibi durumlarda kendimizi ve çocuklarımızı güneşten korumanın önemi daha da artar. Bu noktada Dermatolog Dr. Öğretim Üyesi Derya Can, güneşe maruz kalınması durumunda hayat kurtaran yöntemleri aktarıyor.

Aşırı derece yoğun güneş ışınlarına (UV) maruz kalmanın deri yanığı, yaşlanma, egzama, kurdeşen, deri kanserleri, katarakt, deri immun direncinin düşmesi ve uçuk enfeksiyonunun aktive olması gibi olumsuz etkileri bulunuyor. Tüm bu zararlı etkilerden korunmak için alacağımız ilk önlem saat 11.00-15.00 arası dışarı çıkılmaması olacaktır. Ayrıca aşırı sıcaklardan korunmak için bir kaç önemli noktaya da dikkat ederek sağlığımızı koruyabiliriz.
Gölgedeyken bile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kaldığınızı unutmayın
Fiziki olarak gökyüzünün yüzde 50’si kapalı iken bile UV ışınlarından tamamen korunmak mümkün değil. Örneğin, plaj şemsiyesinin koruyuculuğu ancak şapka kadardır. Bu nedenle gölgedeyken bile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kaldığınızı unutmayın.
Güneşe karşı en iyi koruyucu unsur kıyafetlerdir. Yazın mümkün olduğunca vücut yüzeyinin çoğunluğunu kapatan yüksek yakalı, uzun kollu giysiler, kenarı 10 santimetreden büyük şapkalar ve güneş gözlüğü tercih edilmesi gerekir.
Sıkı ve kalın dokumalı, az gözenekli, koyu renkli, pamuklu polyester karışımı ve ipek kumaşa sahip; geniş, teri emen giysilerin UV koruması yüksektir. Yaz aylarında bu özelliklere sahip kıyafetler tercih etmeliyiz. Pamuklu giysinin yıkanması sonrası koruyuculuğu iki kat artar. Özellikle altı aydan küçük bebek ve çocuklara UV absorbe eden kumaşlardan dikilmiş tulum tarzında mayo ve kıyafetler tercih etmek gerekir.
Güneşten koruyucu kremler ihmal edilmemeli
Güneşten koruyucu kremlerin kullanılması sıcaklıklardan korunmada önemli bir etkendir. İdeal bir güneş koruyucu kozmetik açıdan uygun renk, koku ve kıvamda olmalı, deriden kolayca emilmeli, alerjik ve toksik olmamalı, ışığa, suya, tere, buharlaşmaya ve sürtünmeye dayanıklı olmalı. En az SPF30 değere sahip ürünler tercih edilebilir. Hiçbir güneş koruyucu krem yüzde 100 ışığa ve suya dirençli değildir ve tam bir UVA-UVB blokajı sağlamaz. Bu nedenle güneşten koruyucu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve yüzmüyorsak en az iki saatte bir, yüzüyorsak saat başı tekrar uygulanmalıdır. Bir el ayası büyüklüğündeki deri alanının etkin bir şekilde korunması için, işaret parmak ucu büyüklüğündeki krem miktarı yeterlidir.
Eğer az miktarda ve uzun aralıklarla güneş koruyucu sürüp, güneşten korunduğunuzu zannederek yazın öğlen saatlerinde uzun süre, güneşe açık bir alanda kalırsanız deri hastalıkları ve güneş yanığı riskini azaltmak yerine tam tersine arttırmış olursunuz. UV ışınlarının deri yanığı meydana getirme dozu düşüktür. Fakat bir kişide güneş yanığı olmaması güneş ışınlarının ona zarar vermediği anlamına gelmez. Bu nedenle, kendiniz ve özellikle bebek ve çocuklarınız için uygun güneşten koruyucu krem kullanımı oldukça önemlidir.
Sıcak havalarda almanız gereken önlemler

- Doktorunuza danışarak sürekli kullanılan ilaçlar için yaz ayarlaması yapın.
- Güneşin etkisini en fazla hissettirdiği saatlerde güneşlenmeyin.
- Günlük su ihtiyacınızı gidermeyi ihmal etmeyin.
- Pamuklu, bol ve açık renkli kıyafetler tercih edin.
- Gün içinde ılık suyla birkaç kez duş alın.
- Klimayı 23-24 derece arasında çalıştırın.
- Böcek sokmalarına karşı vücudu saran kıyafetleri tercih edin.
- Meyve ve sebzeleri iyice yıkadıktan sonra tüketin. Ağır, salçalı ve fazla yağlı yemeklerden uzak durun.
- Tatil planlarınız için nem oranının düşük olduğu bölgeleri seçin.
- Şekerli meşrubatlar yerine ayran ya da maden suyunu tercih edin.
- Yorucu aktivitelerden uzak durun.