Pırlantanın Büyüleyici Kaynağı Elmas

Keşfedildiği andan itibaren etkileyici görüntüsü ve sağlamlığı nedeniyle hızla tüm dünyaya yayılan ve en değerli taşlar arasındaki yerini alan elmas, günümüzde takı ve aksesuardan, endüstriyel üretime kadar pek çok alanda kullanılıyor. Elmas yüzük, elmas kolye, elmas küpe ve elmas bileklikler ise kadın mücevher modasının gözdesi olarak anılıyor.

Elmasın Yolculuğu

Volkanik bir kayaç türü olan kimberlitten elde edilen elmas, dünyada en çok Güney Afrika’daki Kimberley bölgesinde bulunuyor. Kimberlit, yüzeye yakın noktalarda olabildiği gibi yerin 300 metre derinliklerine kadar da yayılabiliyor. Kimberley dışında dünyanın çok az noktasında bulunan kimberlitlerin çoğu elmas içermiyor.

Hem zorlu çıkarılma sürecinden dolayı hem de dünyada çok nadir bulunduğu için oldukça değerli olan elması, eşsiz kılan diğer detaylar ise üst düzeydeki ışık geçirgenliği ve sağlamlığı. Beyaz ışığı renklerine ayırarak oldukça şık ve estetik bir görüntü yaratan elmas, aynı zamanda mohs sertlik göstergesindeki en yüksek rakam olan 10 ile derecelendirilecek kadar da sağlam.

Elmas, rafine güzelliğinden dolayı tüm dünyada mücevher olarak kullanılmakla beraber benzersiz sağlamlığından dolayı da endüstriyel üretimde kesici olarak değerlendiriliyor. En çok renksiz görüntüsüyle akıllarda yer edinen elmasın, şeffaf dışında beyaz, kahverengi ve siyah tonlarında farklı renkleri de bulunuyor.

En ünlü elmas biçimi olan pırlanta, elmasın özel kesim işlemleri sonucunda elde edilen 57 fasetlik haline deniyor. 57 ayrı açılı yüzeye sahip olan pırlanta, bugün nişanlardan, evlilik tekliflerine, sevgililer gününden, evlilik yıl dönümlerine kadar tüm romantik anların en önemli hediye seçeneği sayılıyor.

Dünyanın En Değerli Elmasları

Elmas, başlı başına değerli bir taş olsa da sahip olduğu karat derecesi elması paha biçilemez taşlar arasına dahil edebiliyor. Elmasın ağırlık birimi olan karat, bir elmas taşının değerini belirlerken temel alınan ilk detay olsa da; kesilme, renk ve berraklık düzeyi de değer belirleyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Ayrıca elmasın çatlak olup, olmaması da değer belirleyen diğer bir detay. Elmastaki çatlaklık ışık geçirgenliğini azalttığı için elmasın değerini de düşürüyor.

274 karatlık ağırlığıyla dünyanın en değerli elması unvanına sahip olan Centenary Elması’nı, İngiliz Kraliyet Ailesi’ne ait olan Afrika Yıldızı isimli elmas izliyor. Safir tonlarındaki rengiyle dikkat çeken Wittelsbach Elması ise 80 milyon dolarlık fiyatıyla dünyanın en değerli üçüncü elması. Kehanetlere konu olan Umut Elması’nın çeyrek milyar dolarlık bir değeri olmakla birlikte ardından gelen Steinmeiz Elması, pembe rengi ve 100 milyon dolarlık değeriyle dikkat çekiyor.

Bültenimize Abone Olun!

En güncel konuları kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir