Deniz Ürünlerinin Vazgeçilmezi: Karides

Kabuklu bir deniz canlısı olan karides, Nisan ve Mayıs aylarında taze, yılın kalan süresinde ise donuk olarak ulaşabildiğimiz en sevilen deniz lezzetlerinden biri. Lezzeti bir yana faydaları da saymakla bitmeyen karides nasıl yapılır? Karidesin faydaları nelerdir? diye merak ediyorsanız sizi şöyle alalım…
Karidesin faydaları nelerdir?
Selenyum minerali içeren karides, bu özelliği ile güçlü bir antioksidan olarak kabul edilir. Kanser gibi hastalıkların önlenmesinde etkili olan karides, aynı zamanda güçlü bir protein kaynağıdır. 100 gram çiğ karidesin kalori miktarı 106’dır. Bu kalorinin 3.7’si karbonhidratlardan, 15.6’sı yağlardan, 86.7’si ise proteinden gelir. D vitamini yönünden de zengin olan karides, kalsiyum ve fosfor dengesini sağlamada önemli bir role sahiptir. Karides, içeriğindeki niasin, E vitamini, B12 vitamini, iyot, çinko ve fosfor ile de sofralardan eksik edilmemesi gereken bir lezzettir.
Karides Nasıl Temizlenir?
Karides, büyüklüğü, çeşidi ve pişirme yöntemine bağlı olarak kabuklu ya da kabuksuz olarak pişirilebilir. Örneğin güveç, börek, çorba ya da sotede kullanılacak karidesleri kabuklarını soyduktan sonra pişirmek gerekir. Salata ya da söğüş olarak tüketilecek karidesleri önce haşlamak ardından kabuklarından ayırmak daha doğrudur.
Kabuk soyma işlemi ise şöyledir: Öncelikle karidesin başı gövdesinden ayrılır ve ardından kabuklar koparılır. Önce ayak kısmının koparılması sonrasında ayakların gövdeye bağlandığı yerden koparılması doğru olandır. Karidesi temizlerken iplik gibi duran bağırsağı da mutlaka temizlemek gerekir. Bunu karidesin sırt kısmını bıçakla çizip içindeki ipliksi yapıyı bir ucundan çekerek yapmak mümkündür.
Karides Nasıl Pişirilir?
Karides ızgara, jumbo karidesten yapılır. Öncesinde farklı soslarla marine edilen karidesler bir süre buzdolabında bekletildikten sonra başları koparılıp şişe geçirilir. Izgarada yaklaşık üç beş dakika sık sık çevirilerek pişirilir.
Karides salatası ise haşlanmış minik boy karideslerle ya da jumbo karidesler ile yapılır. Haşlama suyuna ekleneyeceğiniz sebze ve baharatlar, karidesinizin daha da lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Karides tava ise kabukları alınmış karideslerin bir iki dakika tereyağında kavrulması ile yapılır. Bir kaç dakika kavrulan karideslere kırmızı biber, tuz ve kekik ilave edilir ve kavurma işlemi iki dakika daha yapıldıktan sonra tamamlanır.