Ev Bitkilerinin Sonbahar Bakımına Dair İpuçları
Sonbaharın gelmesiyle hem doğa hem de bireysel yaşantımız değişime uğrarken bu durumdan kuşkusuz ev bitkilerimiz için de etkileniyor. Şimdi ev bitkilerinin bakımı için en uygun aylardayız. Hem toprakla haşır neşir olarak negatif enerjinizden kurtulmak hem de ev bitkilerinizi sezona hazırlamak için kolları sıvayın!
Salon Bitkileri Hangileridir?
Benjamin, kauçuk, areka palmiyesi, deve tabanı, yuka, paşa kılıcı adını en sık duyduğumuz salon bitkilerinden. Çiçekli ve çiçeksiz pek çok salon bitkisinden bahsetmek elbette mümkün. Sizin tercihiniz hangisi olursa olsun salon bitkilerinin yaşaması için gereken bazı ön koşullar var.
- Işık
Salon bitkilerinin yaşaması için ön koşul elbette ışık. Bazı bitkiler doğrudan güneş ışığı isterken salon bikileri genellikle doğrudan güneş almayan ancak aydınlık olan mekanları sever.
- Isı
Salon bitkilerinin büyümesini etkileyen bir diğer unsur da ısı. Özellikle de büyüme döneminde salon bitkilerinizin bulunduğu ortamın ısısının sabit kalması oldukça önemli. Soğuk havalarda bitkileri, cam önünde tutmamakta fayda var.
- Nem
Bitkilerin sağlıklı yaşaması için gereken bir diğer ön koşul da nem. İnce yapraklı bitkiler daha yoğun neme ihtiyaç duyarken daha kalın yaprakları daha az aralıklarla nemlendirebilirsiniz.
Salon Bitkilerinin Sonbahar Bakımı
Salon bitkisi yetiştirmek için yukarıda saydığımız ön koşullara sahip bir ortamınız varsa bitkilerinizi ekmeye, sonbahar bakımlarını yapmaya ya da saksılarını değiştirmeye hazırsınız demektir. Yere ya da balkona bir gazete yayarak işe başlayın ve saksı tabağı, uzun ve dar uçlu sulaba kabı, nemlendirme için sprey, sıvı ya da granül gübre, bitki destek çubuğu, ip, bahçe makası, böcek-sinek öldürücü bitki ilacını yanınıza alın.
Saksı Değişimi Nasıl Olmalı?
Bitkilerin saksı değişimi için bir yıllık periyod yeterlidir. Bitkinizin bulunduğu saksıdan bir boy büyük bir saksıya almanız doğru olacaktır. Yeni saksının dibine gübreli toprak koyarak işe başlayın. Eski saksıyı yeni saksının içine yerleştirerek aynı hizaya gelene dek yeni saksıya gübreli toprak eklemeye devam edin. Sonrasında eski saksıdaki bitkiyi topraklarını dağıtmadan gövdenin en alt kısmından çekerek çıkartın. Eski saksıdaki bitkiyi toprağı ile birlikte yeni saksıya yerleştirin, kenarlarda kalan boşluklara gübreli toprak eklemeye devam edin. Bitkiyle saksınına aralarını tümüyle toprakla doldurun. Şimdi bitkinizi ılık su ile hem kökü hem de toprağı ıslanana dek sulayın.
Salon bitkilerinizi ekeceğiniz saksıların altının delikli olması oldukça önemli. Deliksiz saksılar doğru sulama yapmadığınızda bikilerin köklerinin çürümesine ya da kurumasına neden olabilir. Saksınızı dikim işleminden sonra tabağının üzerine yerleştirin. Bitkiniz uzun ise destek çubuklarını kullanabilirsiniz. Böyleylikle bitkinizi toprağa gömdüğünüz çubuklara yaslayarak sağlıklı uzamalarını sağlayabilirsiniz. Bitki bağlama ipleri de bu çubuklara bitkinizi sabitlemeniz için gerekli olabilir.
Salon Bitkilerinin Günlük Bakımı
Salon bitkilerinizin saksılarını değiştirip, kuruyan/çürüyen yapraklarını bahçe makası ile kestikten sonra haşerelere karşı ilaçlamanız da gerekebilir. Artık bitkilerinizin günlük bakımına geçebilirsiniz. Bir bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını parmağınızı toprağa sokarak anlamanız mümkün. Parmağınızı 2-3 cm toprağa soktuğunuzda kuruluk hissediyorsanız ılık su ile bitkinizi sulamanız gerekir. Afrika menekşesi ve sıklamen gibi bazı bitkiler üstten değil kökten sulanmak ister. Bu tür bitkilerde bitki saksısının altındaki tabağa su koymanız ve bitkinizi bu suda 15 dakika bekletmeniz yeterlidir. Bitki ihtiyacı olan suyu tabaktan çekecektir. 15 dakika sonunda kalan suyu boşaltmanız doğru olacaktır. Salon bitkilerinizin yapraklarını da sprey ile belirli aralıklarla nemlendirmeyi ihmal etmemelisiniz.