Ev Bitkilerinizi Yeni Mevsime Hazırlayın!

Sonbahar geldi çattı ve doğanın dönüşümü başladı. Elbette bu evlerimizde gözümüz gibi baktığımız salon bitkilerimiz için de yeni bir dönemin habercisi anlamına geliyor. Yaz boyu tüm canlılığıyla bizlere keyif veren bitkilerimiz için yapacağımız bir kaç şey, onların kış boyu sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Ev bitkilerini yeni mevsime hazırlamak için yapılacak en temel ve pratik bakımları sizin için derledik.

Toprak temizliği

Saksı ve toprak değişimi birçok bitki için sıkça tekrarlanmaması gereken bir durum aslında. Ama neredeyse ilkbahardan beri pek temizlemediğiniz toprağı ve saksıyı temizlemek için sonbahar en uygun zaman.

Öncelikle bitkinizi, kökleri zedelenmeyecek ve zarar görmeyecek şekilde saksıdan çıkarın. Ardından saksıdaki toprağın üzerindeki kuru yaprakları, kopmuş dalları ve diğer yabancı maddeleri temizleyin. Sonrasında ise saksıdaki toprağı ayrı bir kaba aktarın ve yeniden saksıya geçirmeden önce mutlaka bir elekten geçirerek içindeki yabancı maddelerin uzaklaşmasını sağlayın. Sonrasında her zaman yaptığınız gibi saksıya toprağı koyun ve bitkinizi ekin. Dilerseniz toprağı temizlemek yerine aynı cins yeni bir toprak da kullanabilirsiniz.

Saksı değişimi

Bitkinizi yetiştirdiğiniz saksıları sonbahar aylarında yeniden gözden geçirmekte fayda var. Hazır toprağı temizlemek için saksıları boşaltmışken şöyle bir içinden dışına her yerini incelemek oldukça az vaktinizi alacak. Özellikle toprak, seramik, porselen gibi malzemelerle hazırlanan kaplar kullanıyorsanız hem düzenli sulama, hem toprağın aylardır havasız kalmış olması hem de bitkinin gitgide büyümesi nedeniyle saksılarınız büyük tahribata uğramış olabilir, bu da bitkilerinizin sağlıksız bir ortamda büyümeye çalıştıkları anlamına gelebilir.

Bu nedenle eğer yetiştirdiğiniz bitki türü uygunsa mutlaka saksılarda yenilemeye gitmeli, bitkiniz hala büyümeye devam ediyorsa daha büyük saksılar tercih etmelisiniz.

Budama zamanı

Tıpkı toprağın üzerinden topladığınız kuru yapraklar gibi bitkinin üzerindeki kuru yaprakları, ezilmiş, kırılmış, hasar görmüş dalları da bir güzel temizlemelisiniz. Aksi halde bitki bu gereksiz yüklerinden dolayı hayatta kalmakta daha da zorlanır ve onunla dilediğiniz kadar vakit geçiremeden vedalaşmak zorunda kalabilirsiniz.

Yalnız dikkat, budama öyle sık sık değil yılda 1 kez yapılmalı. Hatta bazı bitkiler budama gerektirmez.

Gübre desteği

Önümüz kış, hazırlıklı olmaya şimdiden başlamalı. Bitkinin köklerinin soğuktan zarar görmesini engellemek için saksıdaki toprağın cinsini değiştirerek torf olarak bilinen daha besleyici toprak türünü deneyebilir, organik gübre ya da kompostlardan destek alabilirsiniz.

Sulama düzeni

Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı, hal böyle olunca toprağın su ihtiyacı da değişmeye başladı. Bu nedenle yazın en kurak günlerinde yaptığınız gibi sık ve bol sulamalardan artık vazgeçebilir, toprağı her zaman nemli kalacak kadar sulamakla yetinebilirsiniz. Aksi halde yapacağınız fazla sulama bitki köklerinin çürümesine neden olabilir

Bültenimize Abone Olun!

En güncel konuları kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir