Mevsim Dönümlerinde Bağışıklığımızı Nasıl Güçlü Tutarız?

Sonbahardan kışa doğru hızla geri saydığımız bu günlerde mevsim değişiminin de etkisiyle hastalıklara davetiye çıkartabiliyoruz. Üstelik Covid-19 pandemisinin devam ettiği ve güçlü bir bağışıklığa olan ihtiyacımızın arttığı da başka bir gerçek. Güneşin etkisini azaltmasıyla vücudumuz sonbaharda ısı değişimlerine maruz kalıyor, metabolizma yavaşlıyor ve bağışıklık sistemi bir miktar zayıflıyor. Peki, bağışıklığımızı güçlendirmek için neler yapmayız? Tüm soruların yanıtı, bu yazıda…

C Vitamini Takviyesi

Hem enfeksiyonlardan korunmak hem de antioksidan etkisinden yararlanmak için C vitamini harika bir seçimdir. C vitamini dendiğinde aklınıza sadece portakal suyu ya da vitamin hapları gelmemeli. Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızı biber maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, limon, mandalina, kivi gibi besinler de güçlü birer C vitamini kaynağıdır.

Çinkonun Önemi

Çinkonun faydaları saymakla bitmiyor. Çinko yönünden zengin gıdalar, immün sistemi güçlendiriyor, metabolizmayı hızlandırıyor, enerji seviyesinin yükselmesine katkıda bulunuyor. Çinko değerlerin artırmak için hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz.

Kalsiyum ve Protein Alımını Artırın

Bağışıklık söz konusuysa protein ve kalsiyumdan bahsetmemek olmaz. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynaklarıdır. Protein alımı bağışıklık sistemi kadar ruhsal sağlığın devamlılığı için de çok önemlidir. Her gün protein ve kalsiyum yönünden zengin besinleri öğünlerinize eklemeyi unutmayın.

Sinir Sistemi İçin B12

Depresyon, yorgunluk, tahammülsüzlük, hafıza ve odaklanma problemleriniz varsa B12 vitamini eksikliği çekiyor olabilirsiniz. Yumurta, et, balık, süt, peynir, soya sütü ve yoğurt gibi besinlerde yoğun olarak B 12 vitamini bulunur. Güçlü bir bağışıklık için mutlaka tüketmeniz gereken bu besinleri öğünlerinize dahil etmelisiniz.

Omega-3’ü de Unutmayalım

Sonbaharda balık sezonunun açılması ile birlikte Omega-3’e doyacağız. Bağışıklığı destekleyici özelliği bulunan Omega-3, balık, ceviz, keten tohumu, avokado ve semizotunda bolca bulunur. Balık yemekten hoşlanmıyorsanız Omega-3’ü balık hapı şeklinde almayı da ihmal etmeyin.

D Vitaminine Dikkat

Kış sezonunda vücutta en çok eksikliği hissedilen vitaminlerin başında D vitamini yer alıyor. D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmakla birlikte somon, yumurta, sütte de bol miktarda D vitamini bulunuyor. D vitamininin güçlü bir bağışıklık için asla es geçilmemesi gereken bir vitamin olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Sağlıklı Bağırsak, Sağlıklı Bağışıklık Sistemi

Yararlı bakteriler bağırsak sağlığından başlayarak tüm bağışıklık sistemimize pozitif yönde etki eder. Sağlıklı ve güçlü bir bağırsak için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, peynir, elma sirkesi gibi besinleri öğünlerinize mutlaka dahil edin.

Bol Bol Su

Yaz aylarında bolca su tüketirken sonbaharla birlikte su tüketimini azaltırız. Oysa toksinlerden kurtulmak için su en önemli kaynağımızdır. Güçlü ve sağlıklı metabolizma için günde 10-12 bardak su içmeyi ihmal etmeyin!

Tahmininizden Çok Daha Önemli: Uyku

Yapılan araştırmalar düzensiz uykunun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve birçok kronik hastalığa davetiye çıkardığını kanıtlamıştır. Yetersiz uyku, obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyo, diyabet, glikoz toleransı ve insülin hassasiyeti riskini artırır. Günde en az 6 saat uyuduğunuza emin olun!

Bültenimize Abone Olun!

En güncel konuları kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir