El Emeği, Göz Nuru: Trabzon Hasırı

Gelin adaylarının ömürleri boyunca severek kullanıp sonraki nesillere miras bırakabileceği Trabzon Hasırı, en değerli hediyelerden biridir. Peki Trabzon Hasırı nedir? Nasıl bir işçiliğin ve emeğin ürünüdür? El emeği, göz nuru Trabzon Hasırı’nı gelin birlikte tanıyalım…

Ürünlere gitmek için tıklayın.

Trabzon Hasırı’nın Ortaya Çıkışı

Trabzon Hasırı’nın takı olarak üretimi Osmanlı döneminde Trabzon’da başlar. Örgünün teknik kökeni ise çok eski çağlardaki şövalye zırhlarından ilham alır. Trabzon Hasırı, ilk zamanlarda beylerin kılıçlarına kemer olarak üretilir ve zamanla değerli bir takıya dönüşerek kadınlar arasında da yaygınlaşır. Trabzon’un bir ticaret şehri oluşu ve İpek Yolu üzerinde bulunuşu sebebiyle bu takı sanatı günümüze kadar yaşama ve dünyaya yayılma şansı bulur.

Ürünlere gitmek için tıklayın.

Trabzonlu Kadınların Emeği

Çok özenli işlemler sonucunda 0.3 mm ve 0.35 mm kalınlığında oluşturulan hasır teller ilk olarak Trabzon’un ‘örücü’ kadınlarına örmeleri için verilir. Yüzyıllardır bu sanatı yaşatan örücü kadınların hünerli ellerinde uzun süreli uğraşlarla şekillenen hasır örgüler, daha sonra atölyelerdeki değerli ustaların müdahaleleriyle son halini alır.

Ürünlere gitmek için tıklayın.

Trabzon Hasırı, kadınlarda daha çok kemer, bileklik, gerdanlık, küpe, yüzük, broş olarak kullanılırken erkeklerde kravat iğnesi olarak tercih edilir. Trabzon Hasırı çok kullanışlı olmakla  beraber sağlamlığı sayesinde kolaylıkla gelecek nesillere aktarılabilir. Son dönemde yapılan çalışmalar sonucunda Türk Patent Enstitüsü tarafından TTH (Trabzon Telkariye ve Hasırı) adı altında coğrafi ürün olarak tescillenmiştir.

Bültenimize Abone Olun!

En güncel konuları kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir