Mücevher Tasarımında Manevi Simgeler

Takıların cazibesini maneviyatla donatan dini semboller her dönemin değişmez trendlerinden… Kutsal değerlerin en naif dışa vurumu olan din figürlü mücevherler, özde yüklü binlerce anlamı altına işliyor.

İlk olarak büyüsel, dinsel ve mistik anlamlar yüklenerek kullanılmaya başlanan mücevherler, zaman içinde birbirinden farklı formlara bürünerek takı kutularındaki yerlerini aldı. Geçmişten bu yana kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alan takı ve mücevherlerin tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Dini sembollerle tasarlanan mücevherler de tıpkı takıların ilk ortaya çıktığı dönem Paleolitik Çağ’da olduğu gibi günümüzde de aidiyet, bağlılık ve maneviyat gibi önemli değerleri simgeliyor. Günlük kullanıma uygun pek çok zarif ve şık modele sahip din temalı takılar, altının göz alıcı siluetini ilah-i aşk ile bir araya getirerek Semazen, Vav ve Fatma Ana Eli gibi figürlerde canlandırıyor. Böylece ilah-i aşk anlatısı takılar üzerinde seyrine doyulmaz bir resme dönüşürken, kadınların güzelliğini uhrevi bir yorumla taçlandırmış oluyor. Dini motifli takılar, yüzlerce farklı anlam ve gizemi içinde saklıyor.

Vav Harfi

Arapçada yaratılanın çokluğu, yaradanınsa tekliği anlamını taşıyan “Vav” harfi, öte yandan anne rahmindeki bebeği temsil ediyor. İmanın altı şartı ve Allah’ın vahid ismini simgeleyen Vav harfi, “Sana güvendim, sana yöneldim” anlamına gelirken, aynı zamanda bir yemin olarak kullanılıyor. Vav, kulun yaratıcıya en yakın olduğu halin tasviri niteliğinde.

Elif Harfi

Arapca’nın ve Kur’an-ı Kerim’in ilk harfi olarak bildiğimiz “Elif” harfi uzun yıllardır mücevher tasarımlarında kullanılsa da son yıllarda tasarımlarda popülaritesini arttırmaya başladı. Elbette ki estetik duruşunda bunun payı büyük ancak anlamı itibariyle de epey dolu bir maneviyat taşıyor. Elif harfi özelliği itibariyle sol taraftan bir harf bağlanamaz. Sadece sağ tarafından diğer harflerle birleşir. Her zaman dik yazılması, yerden göğe doğru duruşu ise Allah’ı işaret eder.

Semazen

Mevlana adıyla da bilinen Semazen sembolü, sema ederken yapılan estetik hareketlerden ilham alıyor. Semazenlerin sağ eli göğe, sol eli ise yere bakıyor. Buradan, “Göğe dönük sağ el ile yaradandan almak, yere dönük olan sol elle de Hakka vermek” manasına ulaşılıyor. Yeniden doğuşu yansıtan sema eylemi izleyenleri nasıl büyülüyorsa, Semazen kolye de tıpkı onun gibi görenleri mest ediyor.

Fatma Ana Eli

Tarihi 4000 yıl önceye dayanan Fatma Ana Eli, Orta Doğu kültürlerinde mutluluk, şans, bereket ve uğur sembolü olarak kullanıldı. Elin ortasında yer alan “her şeyi gören göz”ün kişiyi nazardan koruyarak, ona şans getireceğine inanılmaktaydı. Elin ortasındaki üç balık figürü ise bolluğu ve bereketi temsil ediyordu. Farklı kültürlerde Miriam’ın eli ve Meryem’in eli olarak da bilinen bu sembol, İslam’da ise dinin beş esasına vurgu yapıyor. Eski zamanlardan günümüze Fatıma Ana Eli sembolünü taşıyanların sadakat ve sabır meziyetleri kazanacağına inanılıyor.

Altınbaş imzası taşıyan, Vav mücevherler, Elif mücevherSemazen mücevher ve Fatma Ana Eli mücevher modelleri manevi ve ilahi duyguları her dem yanında taşımak isteyenlerin tarzıyla buluşuyor. Dini sembollerin bulunduğu mücevherlerle ilahi duyguları en yakınınızda hissederken, göz alıcı bir şıklığa sahip olabilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun!

En güncel konuları kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir