Bir Yılbaşı Geleneği: Nar Kırmak
Pek çok kültür ve inanışta bolluk, bereket ve doğurganlığım sembolü olan nar, aynı zamanda her yıl tekrar eden bir geleneğin de başrolüdür. Evet, nar kırmaktan bahsediyoruz. Yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık’ta ya da yılbaşında nar kırma geleneği, o yılın bolluk ve bereket ile geçmesine yönelik bir dilek dileme ritüelidir. Gelin bu geleneği yakından inceleyelim.
Yunan mitolojisinde karşımıza çıkar nar, bolluk ve bereket sembolü olarak. Yüzyıllardır da bu anlamda pek çok kültür ve inanışta yerini hiç bir şeye kaptırmaz. Nar, bolluk, bereket ve doğurganlığı temsil eder. Budizm’de nar, hayatın tüm olumlu etkilerinin özü olarak kabul edilir ve evlerinde nar figürü bulunan ailelerin her türlü kötülükten korunup, berekete kavuşacağına inanılır. Narın bereketi anlatması Anadolu’da da yaygındır. Pek çok kültürde nar, bir obje olarak da evde bulundurulur.
Nar Kırma Ritüeli Nedir?
Nar kırma ritüeli da pek çok kültürde bereketin yayılması anlamını taşır. Bu, özellikle de yeni bir yıla girerken önem taşır. Yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık’ta ya da yılbaşında nar kırılarak girilen senenin bolluk ve bereket içinde geçmesi dilenir. Narı temizlemek biraz zor olduğundan genellikle kapı önünde kırılır ve ne kadar çok dağılırsa bereketin o kadar çok olacağına inanılır.
Nar Sembollü Takı ve Mücevherler
Nar, taşıdığı bolluk, bereket ve doğurganlık anlamıyla sadece yaşam alanlarımızda bir biblo olarak değil üzerimizde taşımak için bir takı ve mücevher olarak da hayat bulur. Nar sembolüne modern ve şık tasarımları ile hayat veren Altınbaş, hem kendine hem de sevdiklerine bolluk ve bereket dilemek isteyenler için harika bir hediye seçimi olarak karşımıza çıkıyor. İşte nar sembollü takı ve mücevherlere birkaç örnek…