Uzmanlardan Okul Öncesi Velilere Öneriler

Çocukların okula dönüş ve okula yeni başlama konusunda yoğun stres ve kaygı yaşayabileceklerini belirten uzmanlar birçok ailenin bu durumla karşılaştığını söylüyor. Ebeveynlerin, bu konuda çocuklarına karşı anlayışlı olması ve onlara zaman tanıması gerekiyor. sağlıklı yönetilen bir süreçle tatilden okula geçişin stresli değil, hatta eğlenceli bile olabilir. Gelin uzmanların bu konudaki önerilerine kulak verelim.
Uzun bir yaz tatilinin ardından okula dönüş zamanı geldi. Bugünlerde birçok evde tatlı bir heyecan yaşanıyor. Çocuklar, okullarının açılmasını heyecanla beklerken, arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşacağı günü iple çekiyor olabilirler. Geçirdikleri yaz tatilinin heyecanını arkadaşlarıyla paylaşacak, uzun zamandır görmediği arkadaşlarına kavuşacaklar. Ancak her çocuk için durum böyle olmayabilir.
Okula dönüş çocuklarda stres ve kaygıyı tetikleyebiliyor
Kimi çocuklar okula dönüş ve okula yeni başlama konusunda yoğun stres ve kaygı yaşayabiliyor. Oyun zamanlarının kısıtlanması, belirli bir disipline girilmesi, okula ilk defa başlayan çocuklar için anneden ayrılma kaygısı gibi nedenler, çocuklar ve aileler için baş edilmesi gereken bir durum. Bu tür stres ve kaygı yaşayan çocuklarda isteksizlik, motivasyon kaybı, uyku ve beslenme bozuklukları, sebepsiz vücut ağrıları gibi semptomların görülmesi de olasıdır. Kimi zaman okul kaygısı yaşayan çocuklarda hırçınlık, söz dinlememe, karşı gelme, inatçılık gibi davranışlar da gözlenebilir.
Okula dönüş ebeveynde de kaygı oluşturuyor
Birçok aile okullar açılmadan hemen önce çocuklarında bu tip olumsuz durumlarla karşılaşabiliyor. Ebeveynlerin, bu konuda çocuklarına karşı anlayışlı olması ve onlara zaman tanıması gerekir. Tatil döneminde daha özgür olan, uyku, beslenme, televizyon ve oyun zamanlarında esneklik yaşayan çocuklar okulların başlamasıyla birlikte yeniden okul rutinine girecekler. Bu durumun onlarda stres yaratması oldukça doğal. Aslında okula başlarken ebeveynler de benzer kaygılar yaşayabilirler. Dolayısı ile bu geçiş sürecinin olumlu ve sakin geçmesi için ebeveynlerin hem kendi duygularının hem de çocuklarının duygularının farkında olmaları sürecin daha olumlu geçmesinde yardımcı olacaktır.
Süreç sağlıklı yönetilirse okula geçiş eğlenceli olabilir
Çocuğun isteksiz, endişeli ve stresli olması okulu sevmediği, istemediği anlamına gelmiyor. Bunun nedeni yetişkinler gibi tatilin rehavetinden kurtulup okul disiplinine girileceğinin endişesidir. Sağlıklı yönetilen bir süreçle tatilden okula geçiş stresli değil hatta eğlenceli bile olacaktır.
Çocuk stresli ve kaygılıysa ebeveynlerin empati kurmasını öneriliyor. Onun bu kaygılarını anlatmasına yardımcı olabilir, kendisini anladığınızı söyleyebilir ve aynı şeyleri zamanında sizin yaşadığınızı da onunla paylaşabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz bu duygularından dolayı bir suçluluk yaşamayacaktır.

Çocukların bilişsel ve duygusal hazır oluşları planlanmalı
Okul başlamadan önceki günlerde okul rutinini yavaş yavaş oluşturmak, çocukların fiziksel ve biyolojik hazır oluşuna yardımcı olacaktır. Çocuklar en çok erken yatma ve erken uyanma konusunda zorlanırlar. Bu nedenle okul açılmadan önce uyuma ve uyanma rutinine geri dönmekte ve beslenme saatlerini de okul düzenine göre ayarlamakta fayda var. Çocukla okul hakkında konuşarak, bir yıl daha büyüdükleri için okulda yeni bilgiler öğrenecekleri, ilginç eğlenceli deneyimler yaşayacakları anlatılabilir. Yeni ders yılı için ödev, kitap okuma ve oyun zamanlarının planları yine beraberce yapılabilir ve bunlar çocuğun çalışma köşesinin duvarına asılabilir. Bu, çocukların hem bilişsel hem de duygusal olarak okula hazırlanmasına yardımcı olacaktır.
Örneğin, özellikle tatilin son birkaç günü için ailece özel bir etkinlik düzenlenmesi öneriliyor. Nasıl ki okulun son günü çeşitli eğlenceli etkinliklerle eğitim öğretim dönemine veda edildiyse, aynı şekilde tatil dönemini de tamamlamak önemli. ‘Bir dönemi tamamlayıp yeni bir döneme başlıyoruz’ mesajıyla özel bir yemek, özel bir gezi veya çocuğun çok istediği bir etkinliğin yapılması çocuğun zihninde tatil dönemini bitirecek ve okul dönemini başlatacaktır. İlkokul dönemindeki çocuklar için yaz arkadaşlarıyla bir parti verilebilir, lise dönemindekiler için arkadaşlarıyla gezi, sinemaya gitmek gibi etkinlikler yaza veda etmeleri için yararlı olacaktır
Okul ve aile arasındaki dengenin kurulması sağlanmalı
Uzmanlar, okul ile ilgili hazırlıkların çocukla birlikte yapılmasını tavsiye ediyor. Okul alışverişlerine çocukların katılması, ev içerisinde çocuğun kendisine ait bir köşe oluşturulması, bu köşede okul için yeni düzenlemeler yapılması ve okul ile ilgili eğlenceli planlardan konuşulması çocuklara iyi gelecektir.
Tatilin bitmesi ve okulun başlamasının sosyal hayatın, oyun zamanlarının ve serbest etkinliklerin bittiği anlamına gelmediğinin çocuklara hissettirilmesinin en temel öneme sahip olduğunu belirten uzmanlar; ebeveynlerin çocukların okul ve aile içindeki yaşamı arasında dengeyi kurmada onlara yardımcı olması gerektiğini vurguluyor.