Mutfakta Sıfır Atık İçin 6 Çözüm
“Daha az tüketim, daha az atık felsefesi” gıda tüketim çılgınlığı yaşanan dünyamız için artık hayati önemde. Peki daha az atık çıkarmak için bireysel olarak alınabilecek önlemler var mı? Elbette. Üstelik hepimiz benzer önlemleri alırsak bu hareket çığ gibi büyüyebilir. İşte hem bütçenizi hem de dünyanın geleceğini iyileştirmeye yönelik ipuçları…
1. İhtiyacınızdan Fazlasını Almayın!
Sıfır atık felsefesinin en önemli amacı israfın önüne geçmektir ve ilk maddede ihtiyaçtan fazlasını almamak gelir. Bunun için haftalık yemek listesi ve bu listedeki malzemelerden oluşan bir alışveriş listesi hazırlamak çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki az tüketim, az atık demektir.
2. Tek Kullanımlık Ürünleri Sınırlandırın
Kürdan, pipet, plastik tabak, kaşık, çatal gibi ürünler yerine bambu veya metal eşyalar kullanabilirsiniz. Tek kullanımlık pet şişeler yerine cam şişe veya matara tercih edebilirsiniz. Havlu kağıt yerine ise devamlı olarak kullanabileceğiniz kurulama bezi, mutfak bezi vb. ürünler satın alabilirsiniz.
3. Yeşillikleri Solmadan Değerlendirin
Yeşilliklerin ömürleri kısadır. Eğer aldığınız yeşillikleri hemen tüketemeyecekseniz bunları bir araya getirip sebze mücveri yapabilirsiniz.
4.Yeşilliklerin Sap ve Köklerini Çöpe Atmayın
Yeşilliklerin sapları çöp değildir. Bu sapları, elma, limon ve salatalıkla birlikte katı meyve sıkacağından geçirerek sağlıklı sebze suyu elde edebilirsiniz. Bu malzemelerden çorba yapmak da harika bir fikir.
5. Bayat Ekmekleri Değerlendirin
Eğer evde bayatlayan veya kuruyan ekmekler varsa, bunları çöpe atmak yerine değerlendirerek farklı lezzetlere dönüştürebilirsiniz. Örneğin küp küp doğrayıp fırınladıktan sonra çorbalara ekleyebilirsiniz. Kıymalı ve domatesli bir sos ile papara yemeği yapabilir, sarımsaklı ekmek lezzetleri yaratabilirsiniz.
6. Gıda Atıklarından Kompost Yapın
Kompost, organik atıkların çeşitli yöntemlerle gübreye dönüştürülmesine verilen isimdir. Özellikle mutfak atıkları, yani yiyecek atıkları kompost için uygundur. Kompost uygulaması ayrıca toprağa mineral kazandırmak için en iyi yollardan biridir. Kompostu şehir hayatına uygulamak da çok basittir. Sebze ve meyve atıkları balkonda, uygun bir kompost kabında çürütüldükten sonra toprağa gömülebilir.